divendres, 22 de desembre del 2017

Treballant per projectes

Bona vesprada amics i amigues del blog! Aquest quadrimestre a la classe de Didàctica General hem estat treballant en la planificació d'una classe per projectes, nosaltres hem decidit fer-ho sobre "Què coneixem de l'antic Egipte?".

El nostre treball consisteix en una planificació d’una classe de 1º de primària durant dues setmanes, 10 dies lectius, en el tercer trimestre del curs, en un col·legi públic de la Comunitat Valenciana on s’imparteix la jornada contínua, amb un horari de 9:00 a 14:00 hores.

Hem triat aquesta temàtica perquè considerem que els egipcis, els faraons i les piràmides desperten un gran interès en els xiquets i xiquetes d’aquesta edat, ja que senten curiositat per conèixer el món en què vivim, i s’interessen per allò “desconegut” i “misteriós”.

Amb aquest projecte ens agradaria aconseguir com principals objectius que desenvoluparen la seua imaginació i l’expressió oral, tot amb una metodologia atractiva, activa, participativa, constructiva, i oberta, per això, l’activitat i el joc són la base fonamental de la nostra metodologia a l’aula.
Creiem que és important conèixer els distints grups socials pròxims a la experiència dels i de les alumnes i les seues característiques, produccions culturals, valors i formes de vida; generant així, actituds de confiança, respecte i estima. A més, d'iniciar-se en els usos socials de la lectura i l’escriptura.
Tots els dies es realitzaran assemblees, es faran al principi i al final de la jornada escolar, perquè els i les alumnes expressen lliurement les seues idees sobre el tema i sobre les qüestions tractades durant el dia.





Hem decidit racontar-ho tot en un diari d'activitats, que inclou continguts de les matèries següents:


-Matemàtiques: numeració fins al 10, senzilles operacions matemàtiques.

-Llengua castellana i valenciana: ampliació del vocabulari (nous substantius i adjectius), millorar l’expressió oral i escrita, sobretot oral.

-Plàstica: afavorir la imaginació, la lliure expressió i el treball en parelles i en grups.

-Geografia i Història: aprendre els diferents continents del món, situació geogràfica d’Egipte, i principals accidents geogràfics.

-Educació Física: balls tradicionals egipcis.

-Anglés: Present Simple, vocabulari específic de la matèria, cançons.

-Música: cançons i balls de l’antic Egipte.


Entre les activitats que hem programat es poden trobar activitats a classe, com la creació d'endevinalles, acudits o contes per equips amb el tema de l'antic Egipte que després s'exposaran davant de tota la classe, o un divertit concurs per grups amb diferents preguntes de l'antic Egipte, al pati del col·legi, com una gymkana egípcia o la recollida de flora per a la creació d'un llibre de plantes, o activitats extraescolars, com una eixida al museu local on fan una exposició de materials egipcis importats d’altres museus més grans, a més, eixos dies, fan unes activitats didàctiques per als xiquets i xiquetes de totes les edats, o una altra, al poble veí on s’interpreta al teatre principal una obra sobre l’antic Egipte.


dijous, 21 de desembre del 2017

Rap i educació

Bé, doncs... continuem!

Benvolguts i benvolgudes lectores, realment us aneu a donar compte amb el pas del temps, si no ho heu fet ja, que la música és educativa. Que s'hauria de promoure i valorar una miqueta més? Per supost que sí... el nostre sistema educatiu actual no la té massa ben vista, però nosaltres creguem en el canvi i pensem que açò pot canviar i, de fet, ha de fer-ho.

Us deixem, aquesta vegada, dos xics joves que canten rap i que han decidit, amb els seus temes, tractar el tema de l'educació i del sistema educatiu vigent hui en dia; és, podem-ne dir, una crítica a tot açò.


Un d'ells és Carlos Vidal, més conegut pel seu nom artístic Lytos. Aquest xic és un cantant de música hip-hop i urbana, a més de raper, que nasqué en Palma de Mallorca l'any 1988. Lytos es descriu com un artista amb inspiració que no es centra en un tema en concret, sinó en aquell que li naix expressar en cada tema.






L'altre és l'estatunidenc Robert Williams, també més conegut artísticament com Prince Ea. Nascut també a l'any 1988 a Missouri, aquest poeta, raper i productor de cine, s'inspira en els textos antics de savis, és a dir, és la saviesa la seua font d'inspiració.



Visita al "Museo del Prado"

Bona vesprada, companys!

El nostre temps per ací s'esgota, així que anem a tractar d'exprimir-lo al màxim!


Avui us volem mostrar fins a quin punt arriba l'innocència dels xiquets i les xiquetes menuts. El vídeo és del programa "El Hormiguero", presentat per Pablo Motos.


El programa és un talk show de televisió molt conegut a Espanya, on els seus continguts giren al voltant de l'humor, la màgia, les entrevistes a gent famosa i els experiment de divulgació científica.


Jandro n'és un col·laborador del programa i, amb un humor inigualable i característic, es dedica a fer càmeres ocultes amb els xiquets, entre altres coses. Açò és tot un èxit per a l'humorista i... ací us deixem una petita demostració d'allò tan meravellós que aconsegueix descobrir dels i amb els xiquets i les xiquetes. Disfruteu-lo, és prou divertit!


https://www.youtube.com/watch?v=7ANrrNNaLE8&feature=youtu.be

Lectures i pel·lícules sobre educació per a families i professorat

Hola, hola, hola! Benvolguts lectors, com l'educació és un factor clau per al futur d'una societat i la base de l'acte educatiu implica principalment la família i l'escola, i a més ja són a prop les festes nadalenques i les esperades vacances, volem oferir-vos una sèrie de lectures i pel·lícules per compartir experiències i reflexions sobre el procés educatiu que podeu aprofitar per a vore o llegir aquestos dies, o inclús pot ser un bon regal per a qualsevol mestre, futur mestre o interessat en la educació.

~LECTURES

¿POR QUÉ EDUCAMOS?
David Martín Díaz. Pròleg de César Bona
LID Editorial, 2017
El llibre és el resultat de converses amb persones de referència en el sector educatiu des d'un punt de vista integrador: l'escola, el barri, la família,... És tan important aprendre matemàtiques com aprendre a millorar el món en el qual vivim.




MONTESSORI EN CASA: EL CAMBIO EMPIEZA EN TU FAMILIA
Cristina Tébar
Plataforma editorial, 2017

El mètode Montessori ajuda a desenvolupar xiquets i xiquetes autònoms, independents, responsables i capaços de pensar per ells mateixos. Descobrirem la millor forma d'estimular el potencial educatiu de les famílies tant a casa com a l'escola.



LA ESCUELA MÁS FELIZ: IDEAS PARA DESCUBRIR EL DON DE CADA NIÑO Y ESTIMULAR SU EDUCACIÓN. LA REVOLUCIÓN SECRETA DE LAS AULAS
Rosa Jové
La esfera de los libros, 2017

L' autora té clar quin és l'objectiu: crear escoles més feliços. No es tracta de canviar-ho tot, sinó de valorar i conservar allò que ens servix, adaptar el que està obsolet, i modificar el que no funciona.



TSUNAMI DIGITAL: HIJOS SURFEROS: GUÍA PARA PADRES QUE NO QUIEREN NAUFRAGAR EN LA EDUCACIÓN DIGITAL
Juan Martínez Otero. Pròleg de Leopoldo Abadía.
Freshbook, 2017

La revolució digital produeix ones gegants. Com educadors podem adoptar diferents actituds davant este tsunami. No mires cap a un altre costat. Posa't el banyador i agafa la taula... Surf's up!



~PEL·LÍCULES

PELÍCULAS PARA LA EDUCACIÓN: APRENDER VIENDO CINE, APRENDER A VER CINE.
Edició a càrrec d'Iñigo Marzábal i Carmen Arocena.
Editorial Cátedra, 2016

Este llibre pretén oferir al personal docent i a les famílies un manual d'acord amb el desenvolupament curricular dels últims anys de l'ESO, el batxillerat i la formació professional bàsica. Amistat i traïció, violència i solidaritat, civilització i barbàrie, sexe i amor,... són alguns dels temes sobre els que convida a debatre a pares i mares, docents i alumnat.



¡HE VENCIDO AL BULLYING!
Emmanuelle 
Piquet. Il·lustracions d'Elisa Mandel.

Editorial Juventud, 2017

En este llibre l'autora proposa unes estratègies per fer front a l'assetjament, ja que esta situació la podem viure qualsevol xic o xica que travesse un moment de fragilitat. D'això se'n aprofiten de la por i de la vulnerabilitat. És hora d'educar però també de reacciona amb el que es coneix com "l'efecte boomerang o fletxa de la resistència".







diumenge, 17 de desembre del 2017

"Mañana examen", com s'ha d'avaluar?

Bon dia, amigues i amics lectors! 

Aquesta setmana, en una de les sessions de classe, hem tractat el text "Mañana examen" de Dino Salinas. Aquest és un text, com el propi autor classifica, "per a divertir, alegrar o delitar i per a crear o produir de nou alguna cosa", tractant els conceptes d'avaluació.

El text invoca a la reflexió personal de qui el llig, fent-nos pensar sobre la idea que en tenim nosaltres d'avaluar. En realitat, quan pensem en la nostra experiència escolar com estudiants des de la perspectiva de l'avaluació, immediatament se'ns venen al cap les imatges d'un examen, una nota, una qualificació numèrica; imatges, en definitiva, que no tenen que res a vore en allò que l'avaluació realment és, o deuria ser.

Per tal d'entendre millor el text, tractem el Conductisme de Paulov, teoria de l'aprenentatge que ens planteja una Psicologia científica enfront al Psicoanàlisi que hi havia estat vigent fins aleshores. Quan açò es trasllada a la Pedagogia, en parlem de la "Pedagogia tecnològica", la qual és criticada fortament per l'autor, doncs ell planteja una pedagogia que dóna pes a l'escola com a espai social, a l'aula com a espai de vida


Postula, a més, que avaluar no pot ser mai preveure el procés d’aprenentatge; doncs, l'avaluador hauria d'acostar-se a la realitat i analitzar els canvis que s'han produït. Tracta també el tema de l'autoavaluació, la qual diu que no acaba de ser mai objectiva plenament, ja que, basant-nos en la concepció d'avaluació que tenim (xifra numèrica), l'alumne tractarà sempre de demanar la màxima nota, òbviament. L'autoavaluació que hauria de dur-se a terme, en tot cas, hauria de ser aquella basada en l'esforç.

Altra qüestió que hem tractat és la que partix de la següent afirmació del mestre o mestra: "la nota te l'has posada tu".... mentida!! La nota, a la fi, sempre és posada pel professor o professora, mai per l'alumne o alumna; es tracta, simplement, d'una fal·làcia interessada, sense dubte.  Aleshores, està valorant-se realment l'esforç i la millora de l'alumne a l'hora de posar un resultat final? Aquesta n'és una qüestió que moltes i molts mestres haurien de plantejar-se més sovint i amb més temps de reflexió.


Per concloure, els alumnes ens sentim com si tot es basara en una nota numèrica i no se'ns estiguera valorant suficientment l'esforç i la dedicació que hem posat per arribar a eixa nota, i és que no ens la posen per l'esforç, sinó per la capacitat que hem tingut de memoritzar una sèrie de continguts que després hem deixat caure a l'examen, encara que no ens hagem "enterat de res". I és per això que l'expressió que posa títol a aquest llibre "Mañana examen" és desembocant d'una situació d'estrés i depressió irremeiable. Nosaltres, com a futures mestres anem a tractar de veure el concepte d'avaluació des d'un punt de vista que afavorisca la postura de l'alumne i alumna i la seua progressió al llarg de l'assimilació dels continguts, a més de tractar d'esbrinar quines són les qualitats de cada nen i cada nena, perquè un xiquet que puga traure un suspens en matemàtiques, podria ser el millor metge del món, per exemple.

dijous, 14 de desembre del 2017

Siguem creatius

Bon dia, lectors!!
Aquest matí, de camí a la Facultat i, com no, mirant el mòbil, hem descobert aquesta fantàstica fotografia del destacat psicòleg Jean Piaget. Aquest senyor realitzà nombrosos estudis sobre el desenvolupament cognitiu dels infants, la qual cosa li provocava un interés realment gran.
Tingué tres fills, amb els quals estudià el desenvolupament de la intel·ligència des del seu naixement fins a l'aparició del llenguatge.
Va distingir quatre etapes en el desenvolupament intel·lectual del xiquet: sensoriomotora, preoperacional, d'operacions concretes i l'operacional formal.
En suma, ens n'adonem que per a Piaget l'objectiu principal de l'educació no és altre que innovar millorant allò que els nostres avantpassats van fer.


dimecres, 13 de desembre del 2017

Com saber si un joguet és per a un xiquet o per a una xiqueta?

Hola xics i xiques ! 😊 Aquest matí a la classe de Psicologia del Desenvolupament hem parlat sobre la discriminació per sexes que es dóna sobretot a les revistes de joguets. (Un tema important del qual vam pujar una entrada l'altre dia fent referència al fantàstic catàleg de Toy Planet).

Aquesta imatge ens ha cridat molt l'atenció i volem compartir-la amb vosaltres. 👏


divendres, 8 de desembre del 2017

Els nous reptes de l'educació

Bona vesprada futurs i futures docents!

Com sabeu, pràcticament tot el món hui en dia està interconnectat a través de les... xarxes socials!
I a nosaltres ens agrada perquè sembla que de vegada en quan també hi podem apreciar petits tresors que s'amaguen entre milions de fotografies i textos sense destí. Aquest vídeo, l'enllaç del qual teniu més avall, n'és un d'ells i sí, té un destí marcat. O millor dit, tal vegada, té un destinatari marcat: sou i som totes i tots els mestres d'aquest planeta. 

Entendre'l, gaudir-lo, i reflexionar sobre ell... posar-lo en pràctica, aquest és el nostre objectiu final. Us deixem amb César Bona.




dimarts, 5 de desembre del 2017

"Wonder", una pel·lícula diferent

Hola, hola ! Ahir per la vesprada, anarem al cinema a vore "Wonder", una pel·lícula dirigida per Stephen Chbosky, basada en el "bestseller" de Raquel Jaramillo Palacio, "Wonder. La lección de August". 
Aquesta conta una història de superació personal i lluita contra l'assetjament escolar.



August Pullman és un xiquet de 10 anys que s'enfronta al primer dia de col·legi, un trauma infantil pel qual passen tots els xiquets i xiquetes del món, però encara pitjor en el seu cas perquè ell només ha rebut l'educació de la seua mare en la seua casa per culpa de les 27 operacions a les quals ha hagut de sotmetre's a causa d'un trastorn genètic que es tradueix en una malformació facial. 

El desig de August és que ho tracten com a un xiquet normal, és a dir, que la gent quan ho veja no li tinga por, ni es burle del seu aspecte, ni es compadisca d'ell. La seua família és molt afectuosa, tant que arriba a ser sobreprotectora i, es podria dir que les seues vides giren entorn d'ell.

Com és d'esperar, vivint en una societat amb prejudicis, quan el protagonista entra a l'escola és objecte de burles, fins i tot se li atribueix el paper de "empestat a evitar" per part d'alguns companys. En canvi, uns altres opten per donar-li una oportunitat i conèixer-ho; aleshores descobreixen la seua increïble personalitat, la seua valentia, la seua bondat i la seua innocència. Cal destacar el paper de l'amistat, una aspecte essencial en la vida d'un xiquet i una xiqueta.





No puedes pasar desapercibido si naciste para destacar”

Per a concloure, Wonder", és una pel·lícula interessant, meravellosa i didàctica que ens ha agradat moltíssim, doncs volíem compartir la nostra opinió sobre aquesta amb vosaltres. També pensem que l'haurien de veure tots els xiquets i xiquetes del món sencer, perquè és una lliçó que ens recorda que de tant en tant, convé deixar a un costar els prejudicis i deixar-se portar pels bons sentiments. Com bé diu August, Cuando puedas elegir entre tener la razón o ser amable, elige ser amable.

Ara, citarem una frase que es diu al final de la pel·lícula i que ens ha cridat l'atenció.

Todo el mundo debería recibir una ovación del público puesto en pie al menos una vez en su vida, porque todos vencemos al mundo

Treballant per projectes

Bona vesprada amics i amigues del blog! Aquest quadrimestre a la classe de Didàctica General hem estat treballant en la planificació d'...