dimarts, 7 de novembre del 2017

"Escola Freinet"

Hola a tots i a totes! 😊 Hui a classe hem parlat sobre Célestin Freinet (1886-1996), un pedagog francés de la França d’entreguerres, impulsor de mètodes de renovació pedagògica dins del moviment de l'«Escola nova», que va proposar l’expressió lliure dels xiquets i xiquetes. A l’aula va desenvolupar una pedagogia moderna i popular.

El concepte de "renovació escolar" fa referència a una renovació social.

La tècnica de Freinet es basa en textos lliures, correspondència escolar, dibuixos lliures, i també allò que ell denominà «El llibre de la vida», al qual, els xiquets i xiquetes devien narrar les seues vides i la de la classe. Això és útil per a expressar-se espontàniament i democràticament. Aquestes activitats estan basades en un conjunt de principis com són la motivació, l’expressió lliure i la socialització.

La seua obra més representativa és «Tipografia a l’escola» de 1927. («L’imprimerie a l’école»).

Freinet es caracteritza per la seua idea de igualtat entre xiquets i adults, també per la importància de la llibertat i el respecte. Defén que s’ha de donar llibertat al xiquet i xiqueta a l’hora de treballar i prendre les seues pròpies decisions.

Es deduïx que era d’idees esquerranes i socialistes, ja que li van influir els corrents obrers i socialistes de la seua època, per això, volia un canvi social que fóra per al poble. Els textos de Marx, Engels i Lenin van inspirar el seu "materialisme escolar".

A més, els seus ideals i tècniques van ser criticades per la societat i l’església catòlica, ja que s’orientaven més a una escola laica. Va ser traslladat de escola en diverses ocasions fins que va decidir crear l’«Escola Freinet». Per al pedagog, és més important la pràctica que la teoria. De fet, és la forma d’ensenyança que ell dóna en la seua escola.





Al blog del nostre mestre de Didàctica General Carles Monclúshttp://sermestresara.blogspot.com/ hi ha una entrada en la qual es parla sobre les "invariants pedagògiques", i anem a citar algunes que ens han paregut interessants: "Parleu tan poc com pugueu (adreçat als educadors)", "L'ordre i la disciplina són necessaris a classe", "Cal que motivem el treball", "Els castics són sempre un error. Són humiliants per a tots i mai aconsegueixen l'objectiu buscat". Cal dir que es pot trobar el llibre original en francés ací https://www.icem-pedagogie-freinet.org/les-invariants-pedagogiques .


Com a conclusió final, podem afirmar que Célestin Freinet és un dels pedagogs més importants del Segle XX ja que actualment continuen aplicant-se moltes de les seues tècniques en moltes escoles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Treballant per projectes

Bona vesprada amics i amigues del blog! Aquest quadrimestre a la classe de Didàctica General hem estat treballant en la planificació d'...